Santa Maria de la Sala
(Foixà - Baix Empordà)

Foixà - Santa Maria de la Sala, darrera la masia (Foto: Albert Esteves, 2015)

Foixà - Rectoria de la Sala

Foixà - Rectoria de la Sala (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació La Sala de Baix, accés des de Parlavà
És l'església parroquial de la sala, un indret de masies esparses situat al nord de Parlavà. L'església està situada al costat del mas Geli. Està documentada des de l'any 1279 tot i que l'edifici actual és fruit d'una reconstrucció barroca, del segle XVIII. La làpida que hi ha encastada a la façana ens informa d'aquest fet i ens dóna les dades de l'inici i final de la construcció (1741-1764): PRAESENS PARLIS ECLA B. M. DE SALA /DE TEPORE RDI MATHAEI GVARDIA/ RORIS A DE 29 APRILIS PRAESENS 1741 VSQVE AD/ DIE 14 AGVSTI 1764 FVIT TOTALITER REAEDIFICATA EX PIIS ELEEMOSYNIS/STANTIVM ET ALIORVUM 700H. Al costat de l'església hi ha la rectoria, de la mateixa època (té gravada la data de 1752).

L'edifici consta d'una nau amb capelles laterals, capçada amb un absis semicircular i coberta amb volta de llunetes. Adossat a la façana hi ha el campanar de torre, amb el tram superior octogonal.