Castell de Foixà
(Foixà - Baix Empordà)

Foixà - Torre medieval del castell (Foto: Albert Esteves, 2015)

Foixà - Capella del Castell

Foixà - Capella del Castell (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació La Vila
El castell de Foixà està situat al nucli de la Vila, al capdamunt del turó. Té un origen molt antic, probablement del segle Xi, tot i que el primer senyor de Foixà documentat és Arnau de Foixà (1192). Aquesta nissaga va tenir un gran protagonisme en les bandositats entre la corona i els comtes d'Empúries, contra els quals la família estigué sempre en litigi, especialment al segle XIV.

El castell, tal i com ha arribat als nostres dies, és un palau residencial construït al segle XVI sobre les antigues estructures medievals, del segle XIII. D'aquestes n'ha pervingut la torre semicircular que serveix alhora d'absis de la capella, dedicada a sant Marc, i la murall del recinte, amb un remarcable talús. Tant la capella com l'edifici residencial van ser restaurats i reformats per Francesc de Foixà, cap a la fi del segle XIX. Durant el segle XX es va anar enrunant i deteriorant fins que l'any 1972 va ser adquirit per la Família Bonamusa-Mir, que el va restaurar completament.

De la capella del castell en procedeixen una làpida de Bernat Guillem de Foixà, mort el 1362, amb la figura jacent del cavaller, i un sarcòfag de Guillem de Foixà, mort el 1459 i del seu fill fra Alemany, mort el 1476. Actualment es troben a l'església de Nostra Senyora de l'Esperança a S'Agaró.