Sant Miquel de Fontanet
(Torà - Segarra)

Torà - Sant Miquel de Fontanet

Torà - Sant Miquel de Fontanet (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Sant Miquel de Fontanet (Foto: Cèsar August Torras -Arxiu C.E.C.-, inici segle XX)

Situació Fontanet. Carretera de Torà a Ardevol, km 3
Situada dalt d'un turó, al costat de la masia de Can Garriga, prop de la riera de Llanera. És un edifici romànic llombard, de finals del segle XI o començament del XII. Va ser modificada l'any 1679, especialment a la part del frontis, on s'hi va obrir una porta d'arc rebaixat, de tres grans dovelles, amb un porxo al davant, i un campanar de cadireta.

L'edifici original és un temple de nau única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. L'absis està decorat exteriorment amb arcuacions i lesenes pròpies de l'estil llombard. S'hi han trobat restes de pintura romànica. Interiorment, els murs laterals han estat buidats per col·locar dues capelles a cada banda. La porta original, ara tapiada, és a la façana sud. És adovellada, de mig punt, i està situada entre dos petits contrafort. Aquest mur tenia adossada la rectoria, enderrocada en la restauració moderna del temple.

A l'interior, entre d'altres tombes de rectors, hi ha la de Jeroni Giribets (1678-1744), autor de diversos panegírics i escrits.