Església de Santa Maria de Sasserra o de Vallferosa
(Torà - Segarra)

Torà - Cementiri de Santa Maria de Sasserra

Torà - Cementiri de Santa Maria de Sasserra (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Santa Maria de Sasserra (Foto: Cèsar August Torras -Arxiu C.E.C.-, inici segle XX)

Situació LV-3005 Km. 9 / pista a mà esquerra direcció Solsona
Està adossada a la rectoria i a la casa dels masovers del mas Clavells, entre les quals està encastada, de manera que exteriorment costa d'identificar amb una església. És un edifici d’una sola nau, de planta rectangular, coberta de volta de canó amb llunetes i amb la capçalera plana. La porta, rectangular i motllurada, és a la façana de ponent, precedida d'un porxo cobert a dues aigües, amb dues piques adossades. A la llinda de la porta hi ha la data de 1795. El campanar de maó vist és modern, de l'any 1965.

Tot i que té un origen alt-medieval (hi ha documentació que l'esmenta de l'any 1189), l'edifici actual és bàsicament del segle XVIII. De fet, el pintat de l’altar major data de 1724.