Santa Maria de Llanera
(Torà - Segarra)

Torà - Santa Maria de Llanera, després de la reconstrucció (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Nova construcció de Santa Maria de Llanera

Torà - Nova construcció de Santa Maria de Llanera (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Santa Maria de Llanera

Torà - Santa Maria de Llanera (Foto: Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà, abans de 2006)

Torà - Santa Maria de Llanera (Foto: Cèsar August Torras -Arxiu C.E.C.-, inici segle XX)

Situació
No gaire lluny de l'antic nucli de Llanera, a tramuntana, hi havia una capella, dedicada a santa Maria, integrada en un mas conegut amb el nom de la capella. Es coneixia també con Santa Maria de les Pallisses. El mas es trobava fins fa poc en estat d'abandonament i la capella va perdre la façana i part de la volta l'any 2006.

Posteriorment el mas ha estat reconstruït en un estil modern totalment allunyat de l'aspecte original de la masia, i ha integrat i refet la volta de canó l'antiga capella, la qual ha perdut la façana i la porta original.