Castell de Llanera
(Torà - Segarra)

Torà - Castell de Llanera, muralla (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Castell de Llanera, construccions annexes

Torà - Castell de Llanera, construccions annexes (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí que surt de la ctra. de Torà a Ardèvol
Necessita intervenció urgent
L'antic castell alçat al segle XI vora la riera de Llanera, al sector fronterer amb terres sarraïnes, va ser transformat cap al segle XVI en el gran casal senyorial que, malgrat el seu estat lamentable i la ruïna del seu interior, encara conserva dempeus els seus murs perimetrals i la muralla, testimoni de la importància que va tenir a l'època la família Vilaró, que n'ostentava la senyoria.

Està documentat des de l'any 1002 (Castro Lenera) i va ser possessió d'Arnau Mir de Tost. Al segle XIV ja pertanyia als Vilaró. En el fogatjament de 1381 s'hi comptaven 12 focs. Al segle XVII va passar a mans de la família Calders. Va ser abandonat l'any 1944, quan era propietat de la família Guitart, a causa de l'esfondrament de la teulada causat per una gran nevada.

Actualment es troba en estat ruïnós tot i que conserva bona part de l'estructura exterior del segle XVI, com el portal adovellat i alguns finestrals renaixentistes.