Santa Maria de l'Aguda
(Torà - Segarra)

Torà - Santa Maria de l'Aguda, cementiri (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Ll'Aguda, des de Torà

Torà - Ll'Aguda, des de Torà (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació L'Aguda
El petit nucli de l'Aguda havia tingut com a parroquial l'antiga capella de Sant Salvador, situada uns 300 m a llevant. L'església de Santa Maria és esmentada des de l'any 1010. El seu altar va ser consagrat l'any 1190 pel bisbe d'Urgell, amb assistència dels senyors del lloc, els Cervera.

L'església, construïda cap a la fi del segle XI i restaurada modernament, és un edifici de nau única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular ornamentat exteriorment amb arcuacions i lesenes llombardes. Hi ha dues capelles laterals, enfrontades. L'aparell és fet amb carreus de mida mitjana disposats en filades regulars. Havia estat sobrealçat però en la darrera restauració s'ha eliminat la part postissa. La porta actual està situada al frontis, i no és l'original. Al seu costat hi ha la torre-campanar, d'una gran amplada, d'època moderna. Unes escales metàl·liques permeten accedir-hi des de l'exterior. A l'interior de la nau cal destacar l'existència d'una pica baptismal d'origen medieval molt interessant. A tocar de l'església hi ha el cementiri.