Restes del castell de l'Aguda
(Torà - Segarra)

Torà - Castell de l'Aguda (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Panoràmica des de l'Aguda

Torà - Panoràmica des de l'Aguda (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació L'Aguda
Del que va ser el castell de l'Aguda amb prou feines en resta el basament d'una torre que deuria formar part de la muralla. A l'emplaçament del castell, al capdamunt de la serra, hi ha ara una casa moderna i una torre de comunicacions. El castell ocupava un lloc estratègic des d'on es dominava el poble de Torà i gran part de la plana segarrenca.

El lloc de l'Aguda és esmentat l'any 1024. a mitjan segle XI n'era el seu senyor Ramon Miró d'Aguda i al tombant del segle següent pertanyia a la poderosa nissaga dels Cabrera, dels quals va passar als Ribelles. Al segle XIII n'eren senyors els Cervera i des de començament del segle XIV fins al XIX va formar part de les possessions dels Cardona.