Creu de Sant Ramon
(Torà - Segarra)

Torà - Creu de Sant Ramon (Foto: Lluís Maroà Vidal-Arxiu C.E.C.-, inicis segle XX)

Torà - Creu de Sant Ramon (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany- Biblioteca de Catalunya, 1913)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça de la Creu
La magnífica creu de terme gòtica emplaçada en una placeta, a l'entrada del poble, va ser destruïda pels milicians l'any 1936. Era una creu orlada, amb un capitell bellament esculpit i commemorava, segons la tradició, l'indret on s'aturà la mula que conduïa sant Ramon Nonat des de Cardona cap al Portell. Fins l'any 1901 tenia un cobert de fusta, que va ser destruït per un llamp. De la salvatjada de l'any 1936 es va salvar només la graonada. L'any 1951, amb motiu de la Santa Missió, es va col·locar una creu nova, senzilla, sens e interès artístic.