Església de Sant Feliu
(Parlavà - Baix Empordà)

Parlavà - Església de Sant Feliu, capella lateral (Foto: Albert Esteves, 2015)

Parlavà - Església de Sant Feliu, de lluny

Parlavà - Església de Sant Feliu, de lluny (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça de la Torre
Església romànica, sobrealçada i convertida en fortificació al segle XV. L'obra original romànica es pot datar entre els segles XII i XIII tot i que l'origen de la parròquia és anterior. Hi ha un document de l'any 1031 que l'esmenta (Sanctis Felicis de Palacio Rafano). L'any 1314 va ser adquirida pel bisbe de Girona i va passar a dependre del castell de Rupià.

Consta d'una sola nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular que conserva la finestra original, de doble esqueixada. L'aparell és fet amb carreus mitjans, ben escairats i enfilats. Les obres de fortificació van respectar l'obra romànica tot i alçant la nau i l'absis fins a doblar l'alçada original. Als murs sobrealçats es van obrir amb espitlleres i es van defensar amb un matacà. Als segles XVI i XVII s'hi van afegir dues capelles (hi ha un carreu exterior amb la data de 1630) i la sagristia. El frontis es va reformar l'any 1742, data inscrita a la portalada. Encara es pot veure el perfil de la façana antiga, amb els dos arcs de la seva espadanya. L'actual campanar, postís, és obra del segle XIX.