Castell d'Ivorra
(Ivorra - Segarra)

Ivorra - Torre del castell, abans de la restauració (Foto: Deosringas, 2011)

vorra - Cisterna del castell

vorra - Cisterna del castell (Foto: Ajuntament d'Ivorra)

Situació Carrer de la Torre
El lloc d'Ivorra està documentat des de l'any 1031. Formava part de les possessions del comtat d'Urgell. Va estar vinculat als Cervera i als Òdena. Al segle XIV formava part del vescomtat de Cardona. La vinculació als Cardona es va allargar fins la fi de l'antic Règim, al segle XIX.

De l'antic castell en resta la torre mestra i la cisterna. La torre, de planta rodona, degué ser construïda poc després de l'any 1000, a l'època de la conquesta i repoblament de la zona. Només és visible en part perquè amb el pas del temps s'hi van adossar alguns habitatges. Té una alçada d'uns 20 m. la porta està situada a una 4 m i aboca a una estança que havia estat utilitzada com a presó municipal. La instal·lació moderna d'un dipòsit, ja retirat, en va fer perillar la seva estabilitat. Fa molt poc que ha estat consolidada amb un recobriment d'estètica discutible, que amaga la major part de l'aparell original.

L'antiga cisterna, datada cap a la fi del segle XIII, és una estança soterrada, coberta amb volta de canó, feta amb carreus ben treballats i de mida uniforme. Ha estat restaurada i és visitable a través d'un accés obert a la plaça Major.