Molí Gros
(Ivorra - Segarra)

Ivorra - Molí Gros

Ivorra - Molí Gros

TipusMolí
Situació Sector de les granges, enmig dels camps
Necessita intervenció urgent
El Molí Gros, o Molí del Carlà o de la Gual, situat a la confluència del torrent de Santa Maria amb el d'Ivorra, és un dels més interessants de la comarca. Es conserva bona part de l'estructura exterior, amb la porta original de mig punt, ara tapiada, la sala de moles, coberta amb volta apuntada, una part de l'estructura de la bassa, convertida en camp de conreu, i el cacau. També podem veure-hi les dues moles.

Està documentat des de l'any 1150 i sempre va pertànyer als castlans d'Ivorra, primer els Tristany i després els Nuix. Va estar en funcionament fins al darrer terç del segle XIX. Actualment es troba abandonat i ni tan sols hi ha un camí ben fressat que hi meni.