Casalot de la Morera
(Ivorra - Segarra)

Ivorra - Fortí de la Morera (Foto: Albert Esteves, 2015)

Ivorra - Fortí de la Morera (Foto: Jaume Moya, 2018)

TipusElement singular
Situació Ctra. LV-3003, km 9
Necessita intervenció urgent
Es coneix també com Fortí de la Morera o el Casalot. Està situat dins un modern camp de tir, dalt d'un tossal proper a la carretera de Torà. Va ser construït al segle XIX amb motiu de les guerres carlines i va ser assetjat i destruït els anys 1822, 1835 i 1848. Era un edifici de planta rectangular, de parets gruixudes de pedra i tàpia, obert amb nombroses espitlleres.

Sembla que aquest indret ja estava habitat en època romana. En època medieval hi havia hagut una torre de defensa i una capella dedicada a santa Àgueda. Les restes materials d'aquestes construccions es van aprofitar per edificar el fortí, l'any 1822.