Casa Francesc Armengol- Villa Álvarez (Villa Florentina)
(Sitges | Terramar - Vinyet - Santa Bàrbara - Garraf)

Sitges - Casa Armengol (Foto: Albert Esteves, 2023)

Sitges - Casa Armengol (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorJosep Renom Costa
Situació Pg. Marítim, 35
Edifici promogut el 1919 per Francesc Armengol i Duran com a residència pròpia. Armengol va ser l'impulsor de la urbanització Terramar mitjançant l'empresa Parques y Edificaciones, amb l'arquitecte Martino com a director.

Consta de diferents cossos juxtaposats, coberts amb teulats de pendent pronunciat. A la torre-mirador hi ha un fris de tipologia noucentista, d'Enric Casanovas. De Pere Jou, els relleus més petits -visibles a la foto de 2006-, que, originalment, eren blancs i formaven part de la decoració de la llar de foc de la casa.

Aquest "hotel particular", com s'anomenava al projecte, va tenir molt èxit i altres xalets sitgetans van imitar el seu joc de cobertes. Armengol es va arruïnar i aquesta casa va passar per diverses mans i desfiguracions. L'arquitecte Renom, parent d'Armengol, va projectar, com a mínim, dos habitatges més a la vila: el d'Isidor Cartró i el d'Eduard Giralt, no localitzats.

Victoria Comas Poch ens envia la següent informació: Residí en esta villa desde 1951 hasta 1989. Mi madre era doña Florentina Poch, por ello la casa, que en aquel momento se llamaba Villa Álvarez, pasó a llamarse Villa Florentina. El nuevo propietario hizo algunas reformas en interior y fachadas, pintando la casa de color rosa, modificando su antiguo aspecto blanco. Es importante resaltar que los bajorrelieves de la fachada lateral son del conocido escultor Enric Casanovas i Roy 1882-1948⁣⁣.

Casamartina Parassols, Josep: Josep Renom, arquitecte. Fundació Bosch Cardellach, 2000