Església de Santa Maria
(Guissona - Segarra)

Guissona - Església de Santa Maria, capella de la M.D. del Claustre (Foto: Albert Esteves, 2015)

Guissona - Església de Santa Maria (Foto: Alberto González Rovira, 2015)

AutorFeliu Borràs / Marià Enric / Josep Burrià
Situació Plaça Major
L'origen de l'església de Santa Maria de Guissona és un priorat canonical, filial de la canònica d'Urgell, documentat des de l'any 1037. La consagració del temple es va dur a terme l'any 1098, al mateix indret on, segons la tradició, ja hi havia hagut una església paleocristiana. La canònica va ser secularitzada durant el segle XIII i va subsistir com a canònica secular fins al XIX.

L'edifici actual va ser construït entre 1776 i 1800, a causa de l'esfondrament del temple antic (1772). Va ser projectat per Marià Enric i Josep Burrià, influïts per la seu nova de Lleida, i les obres van ser dirigides per l'arquitecte lleidatà Feliu Borràs. Va conservar alguns elements de l'església antiga, com el campanar, de 1688, i les capelles del Claustre i del Sant Crist. Consta de tres naus, la central coberta amb volta de creueria i les laterals amb voltes de llunetes, suportades per grans pilastres octogonals amb capitells corintis. El creuer està cobert amb una cúpula decorada amb les figures dels Evangelistes. Hi ha tres capelles laterals a cada banda. La façana principal és plenament barroca, amb una gran portalada concebuda a mode de retaule.

A una de les capelles laterals s'hi venera la Mare de Déu del Claustre, una escultura de pedra de tradició romànica, situada dins un retaule barroc, començat l’any 1666 i acabat el 1830.