Antic convent i església de Santa Mònica
(Guissona - Segarra)

Guissona - Antic convent i església de Santa Mònica

Guissona - Antic convent i església de Santa Mònica (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer Raval Bisbal, 42
Convent agustinià fundat l'any 1651, després d'una primera iniciativa de sant Josep de Calasanç deturada per la Guerra dels Segadors. Originalment havia de ser pels escolapis, que són els que van triar el solar i van iniciar les obres, tot i que no va arribar a instal·lar-s'hi. La vila els va donar un termini de sis anys fer fer-ho, acabat el qual van cedir-lo als agustins descalços de Santa Mònica de Barcelona. inicialment tenia com a missió l'atenció de malalts i, des de 1751, l'educació dels joves. Després de l'exclaustració de 1835 el convent va convertir-se en una escola, actualment regida per les Dominiques de l’Anunciata.

L'església es va edificar entre els anys 1700 i 1745, i després de 1835 va passar a mans particulars. Quan va ser convertida en un garatge es va mutilar barroerament la porta principal barroca, tot i que encara conserva el timpà semicircular, amb la data de 1740, i la fornícula.