Parc de la Pegaso (Barcelona - La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Parc de la Pegaso

TipusParcs i jardins
EstilEstils contemporanis
AutorBatlle i Roig arquitectes
Situació Carrer de Rovira i Virgili / Carrer de Portugal
De 1986, el parc de la Pegaso ocupa l'espai de l'antiga fàbrica de camions ENASA, més coneguda per la seva marca comercial, que dóna nom al parc. Fou el primer espai verd urbà de la democràcia.

Es tracta d'un gran complex diversificat: jardí de gespa; arbreda; monticle amb mirador; llac amb embarcador, ponts i illa interior; pistes i parc de jocs; passejos pavimentats; pèrgola i edificis de serveis.
A l'entrada pel carrer Sagrera, hi ha l'antiga fàbrica que allotja actualment la Guàrdia Urbana i el Centre de Serveis Socials. També hi ha una escola i un poliesportiu. Hi trobem una inscripció en record dels treballadors i una escultura que evoca el cavall alat dels camions.

L'any 1990, hi va haver una reforma a la zona humida del parc.

Aquest és un lloc que concentra molta microhistòria, ja que aquí hi va haver la primera farinera de vapor de Barcelona i després, el 1911, la Hispano Suiza- Fábrica de Coches. A la Guerra Civil, la fàbrica va servir per produir armament, blindar cotxes o fer ambulàncies. L'any 1946, ENASA se'n fa càrrec i neix la Pegaso pròpiament dita. La factoria roman aquí fins als setanta, quan es trasllada a la Zona Franca.