Ruïnes de la ciutat romana de Iesso
(Guissona - Segarra)

Guissona - Ruïnes de la ciutat romana de Iesso (Foto: Albert Esteves, 2015)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Carrer del Tint
El jaciment arqueològic conservat a la vila de Guissona s'ha identificat amb la ciutat romana de Iesso, documentada pels autors clàssics Plini el Vell i Ptolemeu. Degué ser fundada cap a l'any 100 aC i tenia l'estructura habitual de les ciutats romanes, amb dos grans carrers principals i una xarxa ortogonal de carrers secundaris. Estava protegida per muralles i torres.

El parc arqueològic excavat permet veure dues hectàrees de l'extrem nord de la ciutat. Hi ha restes de la muralla, de cases i carrers i d'espais industrials i termals. Una estructura de ferro dóna idea del volum que ocupava una de les torres de defensa.