Cementiri antic de Lloberola
(Biosca - Segarra)

Biosca - Cementiri antic de Lloberola (Foto: Albert Esteves, 2015)

Biosca - Cementiri nou de Lloberola

Biosca - Cementiri nou de Lloberola (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Lloberola. Accés des de la ctra. C-451, km 32, 5, o des de Sanaüja
Sota el castell de Lloberola hi ha el recinte de l'antic cementiri, el qual conserva diversos sarcòfags gòtics situats en nínxols oberta al mur. Pertanyien a la família dels Sacirera, senyors del castell al segle XIV. Tot i l'erosió del temps, encara es poden veure els escuts nobiliaris i els dibuixos geomètrics que els decoraven. Encastat al mateix mur hi ha també un doble nínxol, amb les làpides illegibles, emmarcat per un arc conopial. A la llinda de la porta del cementiri es pot llegir la següent llegenda: MORS MORTIS / MORTI MORTEM / MORTE DEDIT, que ce a dir: la mort de la Mort a la mort va donar mort amb la mort, en referència al fet que la mort de Crist va donar mort a la Mort.

El cementiri nou, de l'any 1951, està situat al costat de la carretera, a l'entrada del nucli.

L'antic cementiri en el qual es conserven diversos nínxols encastats al mur i dos interessants sarcòfags esculpits amb decoracions geomètriques i nobiliàries força malmeses, eren propietat de la família Sacicera de Cervera del s. XIV. Els dos sarcòfags estan encabits dins del mur,dins arcs de mig punt. El primer, a l'esquerra és de pedra de marès i es recolza sobre sis peus, a manera de petites columnetes de base cilíndrica. El vas té esculpits en alt relleu a la cara frontal dos escuts i al mig una creu de planta grega, així com una inscripció molt erosionada. La tapa és de secció triangular amb una sanefa de fulles i nusos que la decoren i cinc escuts com els del vas de la cara frontal. El segon és realitzat en pedra de sauló, molt erosionat degut als fenòmens atmosfèrics. El vas té una sanefa que l'emmarca a la cara frontal, dos escuts per banda semblants als de l'altre sarcòfag i una flor central. La tapa és de secció triangular amb bisell i ja no se li veu la decoració. El nínxol de més a la dreta, té arc conopial. Al cementiri hi ha tombés més modernes. A la porta del cementiri hi ha una llinda de marès on es pot llegir la següent llegenda: MORS MORTIS / MORTI MORTEM / MORTE DEDIT