Sant Pere Sasserra
(Biosca - Segarra)

Biosca - Sant Pere Sasserra, estela funerària (Foto: Albert Esteves, 2015)

Biosca - Mas de Sant Pere

Biosca - Mas de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Ctra. C-451, km 37
Necessita intervenció urgent
Capella romànica situada al costat del Mas de Sant Pere, prop de la carretera de Solsona. Té la coberta esfondrada i està abandonada i en un estat molt lamentable.

És un edifici de finals del romànic (entre els segles XII i XIII), format per una única nau que estava coberta amb volta de canó seguit i capçada amb un presbiteri de planta rectangular, cobert amb volta apuntada. Hi ha dos arcosolis buidats als murs interiors de la nau. Hi té adossada la sagristia, d'època tardana. També és tardà el campanar d'espadanya de tres ulls.

És destacable el portal, format per dues arquivoltes en degradació i guardapols exterior ornamentat amb tres fileres de triangles. Les arquivoltes descansen sobre impostes decorades amb fulles de palma, i aquestes es recolzen damunt de dues columnes amb capitells tronco-piramidals esculpits amb relleus vegetals. Un d'ells està mutilat.

Adossat a l'església hi ha l'antic cementiri, amb dues esteles funeràries col·locades damunt la tanca. Sembla mentida que una església d'aquesta importància es trobi en un estat de degradació tan avançat.

Històricament, aquesta església, que va ser parroquial, va pertànyer al monestir de Sant Llorenç de Morunys, almenys des de l'any 1050. Amb el pas del temps va perdre la condició de parroquial i va passar a dependre de l'església de Vallferosa, condició que va durar fins l'any 1910.