Església de Santa Maria del Castell
(Biosca - Segarra)

Biosca - Església de Santa Maria del Castell

Biosca - Església de Santa Maria del Castell (Foto: Albert Esteves, 2015)

Biosca - Església de Santa Maria del Castell (Foto: Albert Esteves)

Situació Turó al capdamunt del poble
Necessita intervenció urgent
Formava part del conjunt de l'antic castell, ara derruït, i es troba actualment en un estat lamentable. S'hi pot arribar amb facilitat pel carrer que dur al capdamunt del poble.

És un temple de nau única, coberta amb volta de canó rebaixada i reforçada amb tres arcs torals. Està capçada amb un absis semicircular, que havia estat tapiat, i que exteriorment mostrava arcuacions cegues que es van perdre quan es va produir el sobrealçat de l'església. Al costat de l'absis es veu la part baixa del campanar, ornat també amb arcuacions llombardes. Degué ser construïda a cavall dels segles XI i XII, època a la qual pertanyen els documents més antics que l'esmenten. Hi ha dues capelles laterals més tardanes, cobertes amb volta de creueria, i una altra coberta amb volta apuntada.

És vergonyós que una església romànica tan propera al nucli urbà i que encara conserva bona part de la seva estructura original, es trobi en un estat gairebé ruïnós