Casa de Mossèn Ramon i capella
(Biosca - Segarra)

Biosca - Casa de Mossèn Ramon, façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2015)

Biosca - Casa de Mossèn Ramon, porta de la capella

Biosca - Casa de Mossèn Ramon, porta de la capella (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça Concepció, 6
És el casalot més important de Biosca. Se'l coneixia antigament com Cal Quirze o Ca l'Hereu. La façana principal, que aboca a la plaça de la Concepció, permet contemplar el portal de la capella, molt desgastat pel pas del temps, motllurat i coronat amb un frontó triangular, d'aire renaixentista. A la llinda de la porta de la casa hi ha inscrita la data de 1685. Des del carrer Pasterola es poden veure les façanes posteriors, fetes amb carreus molt ben tallats i arrenglerats, com es correspon a una casa senyorial.

Explica Jaume Moya que el 13 de juny de 1837 s'hostatjà en aquesta casa Carlos Maria Isidro de Borbón, el pretendent rei Don Carles V, acompanyat de l’estat major del seu exèrcit i alguns capitosts carlins catalans. De fet, els propietaris de la casa, els Quirze, eren la més destacada família carlista de la contrada.