Restes del castell de Sanaüja
(Sanaüja - Segarra)

anaüja - Castell (12)

anaüja - Castell (12) (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sanaüja - Castell

Situació Turó del Castell
Al turó de Sanaüja hi ha les restes de l'antic castell medieval, que s'estenia pel pendent ocupant una extensió força àmplia. Tenia un recinte sobirà, on hi havia la torre d'homenatge, de planta circular, i un parell d'estances annexes, que formaven part de la muralla. Prop d'aquest nucli central hi havia la capella. per sota d'aquest recinte més elevat hi havia un clos jussà, tancat també per una muralla, que tenia una bestorre en un dels seus angles. Hi destaca, en aquesta muralla, la presència d'un monumental campanar d'espadanya, d'època molt més tardana.

Donades les diverses refeccions dutes a terme al llarg del temps, es fa difícil establir una datació precisa. L'origen ha de ser anterior a l'any 1000, ja que el lloc de Sanaüja va ser conquerit cap a l'any 951. La torre podria ser més tardana, potser del segle XIII i bona part de les restes es corresponen amb les obres més tardanes, dutes a terme pels bisbes d'Urgell, senyors del lloc durant els segles XVI i XVII, per convertir-lo en una mena de palau residencial. L'any 1580, el bisbe Hug Ambrós de Montcada hi va celebrar un sínode i, tres anys després, a la capella del castell va ser ordenat prevere Josep de Calassanç, fundador de les Escoles Pies. Per aquesta època es fa bastir el campanar d'espadanya que encara es conserva dempeus.

Abandonat a partir de 1835 i afectat per les Guerres Carlines que van assolar la comarca, va entrar en un progressiu enrunament que ha deixat només les escasses restes que encara podem contemplar.