Mas Xiquet
(Ullà - Baix Empordà)

Ullà - Mas Xiquet

Ullà - Mas Xiquet (Foto: Albert Esteves, 2015)

Ullà - Mas Xiquet

Situació Camí que surt del Camí de Dalt
Masia situada als peus del Montgrí, no gaire lluny del poble, a l'antic camí romà d'Empúries. Es coneixia antigament amb el nom de Mas Sàbat. A començament del segle XIX va ser adquirida pel moliner de Verges Francesc Albert i Ostench, conegut com Xiquet. Posteriorment va passar a mans de Francesc Albert i Paradís i de la seva germana, l'escriptora Caterina Albert i Paradís (Víctor Català). Hi ha una sardana de Vicenç Bou titulada La masia d'en Xiquet.

Tot i que té un origen molt més antic, el seu aspecte actual es deu a les reformes efectuades al segle XIX (1823). Tanmateix, hi ha una llinda amb la data de 1731. Caracteritza l'edifici la seva façana de migdia, amb una galeria d'arcs de mig punt que es conjuga amb les obertures, més petites, del pis superior. En aquest pis hi destaca la presència d'un rellotge de sol.