Església de Sant Joan
(Bellcaire d'Empordà - Baix Empordà)

Bellcaire d'Empordà - Església de Sant Joan (Foto: Albert Esteves)

Bellcaire d'Empordà - Església de Sant Joan, sepulcre

Bellcaire d'Empordà - Església de Sant Joan, sepulcre (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer d'Orient
InterèsEspecial interès Interessant
Situada a la part baixa de la vila, prop de la carretera d'Albons. Està documentada en una butlla papal de l'any 1002 Sancti Iohannis quae est in Bedenga i era possessió de la seu gironina. Va ser la parroquial de Bellcaire fins que al segle XVII o XVIII aquesta funció va passar a l'església del palau, i va quedar com a capella del cementiri, Al segle XX va ser definitivament abandonada i va patir un procés de deteriorament fins a la seva restauració, enllestida l'any 1984.

És un edifici de tres naus, de planta basilical, capçada amb un absis semicircular decorat amb lesenes de tipus llombard, el qual està coronat amb unes obertures de mig punt que, tot i que evoquen una galeria oberta, són cegues i tenen una funció merament decorativa. L'interior de l'església palesa clarament que ha estat construïda en diverses fases. La primera correspon a l'època preromànica, quan es van construir les naus i una capçalera triabsidal (segles IX-X). D'aquesta època s'han conservat dues portes laterals. A la segona meitat del segle XI es van substituir els tres absis per l'actual capçalera d'absis únic. Finalment, la portada i la rosassa del frontis, poden datar-se als segles XIII i XV.

Procedeix d'aquesta església un conjunt de pintura mural romànica conservat al Museu d'Art de Girona, atribuït al cercle del Mestre d'Osormort.