Ermita de Sant Grau
(Albons - Baix Empordà)

Albons - Capella de Sant Grau

Albons - Capella de Sant Grau (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí d'Albons a Garrigoles
Situada dalt d'un pujol, en un indret boscós, a un parell de kilòmetres a ponent del poble. És un edifici d'origen romànic, tot i que no hi ha cap document antic que l'esmenti. D'aquell primitiu edifici s'ha conservat part de la nau, coberta amb volta de canó. L'orientació era inversa, de manera que l'actual frontis ocupa l'espai del desaparegut absis semicircular. La restauració duta a terme l'any 1986 va recuperar el frontis original, amb porta adovellada, a l'actual capçalera.

És probable que al segle XVIII es trobés en un estat ruïnós i es decidís la seva restauració. A la llinda de la porta hi ha la data de 1753. També és possible que fos aleshores quan va ser dedicada a sant Grau, un sant de gran devoció en la pagesia d'època barroca.