Església de Sant Climent de Tor
(La Tallada - Baix Empordà)

La Tallada - Sant Climent de Tor

La Tallada - Sant Climent de Tor (Foto: Albert Esteves, 2015)

La Tallada - Sant Climent de Tor, planta

Situació Tor. Plaça de l'Església
El lloc de Tor Villa Toro està documentat des de l'any 993. Formava part de la baronia de Verges. L'església de Sant Climent és esmentada l'any 1151. L'edifici actual degué ser construït algunes dècades abans, a cavall entre els segles XI i XII.

Originalment, constava d'una sola nau, capçada amb un absis semicircular i coberta amb una volta de canó, que es fa apuntada a la banda de llevant. L'absis, ancorat directament a la roca emergent, està decorat amb quatre lesenes que arrenquen d'un sòcol de tres filades. Com tantes altres esglésies de la comarca, durant els segles XV-XVI va ser sobrealçada per fortificar-la. és força evident la diferència d'aparell entre l'obra romànica i l'obra nova. El frontis va ser renovat a mitjan segle XVIII (a la llinda de la portalada hi ha inscrita la data de 1752). Finalment, cap a l'any 1955 s'hi va afegir una nau, perpendicular a l'antiga.