Castell i recinte fortificat
(La Tallada - Baix Empordà)

La Tallada - Recinte fortificat

La Tallada - Recinte fortificat (Foto: Albert Esteves, 2015)

La Tallada - Recinte fortificat (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1923)

La Tallada - Recinte fortificat, 1923

La Tallada - Recinte fortificat, 1923 (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Situació Plaça del Castell
La fortalesa de la Tallada està documentada des de la segona meitat del segle XI (forteza que dicunt Talada), tot i que no està clar que es refereixi a aquest o lloc a l'homònim de la Segarra. En tot cas, sembla clar que el castell ja existia cap a aquella època, tot i que les construccions que ens han arribat es corresponen als segles XIV i XV. La fortalesa té una planta més o menys circular que encara es pot resseguir. Conserva diverses torres, una d'elles de planta circular, força ben conservada, que podria correspondre's amb les construccions més antigues del conjunt, potser del segle XIII. Hi ha també dues torres de planta rectangular, dels segles XIV-XV i dues més de circulars, del segle XVI, amb espitlleres per a armes de foc.