Vila d'Ullastret
(Ullastret - Baix Empordà)

Ullastret - Finestra gòtica

Ullastret - Racó del poble

Ullastret - Racó del poble (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer Major i adjacents
El nucli originari de la vila d'Ullastret va ser el seu castell, situat en un petit turó i que no ha deixat cap altra resta que el seu perímetre emmurallat, del segle XIV. Al seu interior hi ha l'església romànica de Sant Pere i algunes cases d'època tardana. Fora de la muralla es van anar alçant, entre els segles XVI i XVII, altres construccions que es situaven a ponent del nucli antic, descrivint els principals carrerons del poble, carrer Hospital, carrer Major, carrer dels bous i de la Notaria. Malgrat les rehabilitacions modernes, en general respectuoses amb les estructures originals, el nucli conserva en gran mesura el seu aspecte primigeni. Són abundants les llindes amb les dates incises, les finestres de tradició gòtica i algunes decoracions en relleu.