Casa Pastors
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Casa Pastors

Torroella de Montgrí - Casa Pastors (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer Major, 31
Construïda probablement al segle XV, arribava antigament fins al carrer del Dr. Valentí, però la part que donava a aquest carrer, coneguda també com la “Casa de la Sopa”, va ser cedida a la Companyia Telefònica la qual hi va construir un edifici nou per instal·lar-hi la primera central automàtica de Torroella. La casa es distribueix entorn d'un pati central, amb pou. Presenta una façana feta amb pedra de qualitat, amb carreus de mida gran, ben tallats, portal de mig punt amb gran dovellatge i una finestra coronella bigeminada. Al cos del costat hi ha dues finestres d'arc conopial, del segle XVI, força desgastades. A l'interior hi ha una altra finestra lobulada, de la mateixa època. Al seu interior es conserven, entre d’altres, relleus barrocs i renaixentistes de l’església destruïda i del claustre del convent de Sant Agustí i la pica d’aigua beneita de la capella de Sant Antoni.

El Centre d’Estudis del Montgrí en va fer la seu de les seves activitats i hi va exposar troballes arqueològiques. Va ser la base de diverses campanyes d’excavacions arqueològiques (Cau del Duc, la Fonollera…). Al començament dels anys vuitanta, s’hi va fer una important remodelació per instal·lar-hi el Museu (i centre d’estudis) del Montgrí i del Baix Ter, i l’Arxiu Històric Municipal, que es va inaugurar el 1983.

Quan aquests serveis es van traslladar el 2003 a l’edifici de Can Quintana, la Casa Pastors es va transformar en seu de l’Àrea de Cultura, Joventut, Festes, Educació i de l’Oficina de Català.