Antic Hospital de Pobres i Malalts
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Antic Hospital

Torroella de Montgrí - Antic Hospital (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer de l'Hospital, 2-8 / Passeig Vicenç Bou
Ocupa tota una illa de cases al sector sud de la ciutat, prop del riu, i s'articula al voltant d'un claustre de planta quadrada que descriu un petit jardí. El claustre té dos nivells, el més baix amb arcades obertes més amples i coberta amb volta d'aresta, i el superior, tancat, amb obertures més estretes.

La façana principal destaca per la seva porta renaixentista, amb frontó triangular partit, al timpà dels qual hi ha l'escut de la vila.

El conjunt compta amb una capella, dedicada a la Mare de Déu de la Mercè.

La façana principal, que dóna al carrer de l'Hospital, té una gran porta d'accés allindada, amb entaulament i frontó triangular partit que conté l'escut de la vila i un relleu amb finestra al pis superior; totes aquestes obertures són allindades i amb grans carreus de pedra molt ben tallats. Són remarcables dintre del conjunt la capella barroca dedicada a la Mare de Déu de la Mercè i l'escala d'accés al primer pis.
Llegir més
Llegir menys

Notícies històriques

No es coneix la cronologia exacta de l'origen de l'Hospital, encara que apareix esmentat per primera vegada l'any 1468 en un acta notarial que fa referència al benefici fundat a la capella. En l'acta de la visita pastoral del bisbe el 1511 consta que a l'Hospital hi havia 4 llits,que existia un hospitaler i que tenia 2 cuines, una per a l'hospitaler i l'altra per als pobres. També es fa esment d'un dormitori per als pobres i d'un hort gran al costat de la muralla. L'edifici actual és obra en la seva major part dels segles XVII i XVIII. Damunt la porta d'accés figura la data del 1661, i a la llinda d'una porta del primer pis, avui tapiada, hi ha un escut de la vila i la data del 1680. La capella, dedicada a la Mare de Déu de la Mercè, fou construïda el segle XVIII, i el claustre data del segle XIX. El 1795 el Consell Municipal va nomenar administradors particulars per a l'organització de l'Hospital. El 21/12/1881 l'ajuntament va aprovar el reglament de la institució, i va autoritzar la Junta per instal·lar-hi una ordre religiosa; el 1883 van instal·lar-s'hi les germanes de Sant Josep.

Durant l'any 1986 van ser realitzades obres de reforma i ampliació de l'Hospital. En l'actualitat es continuen fent obres de condicionament de l'edifici.