Església de Sant Fruitós
(Castellterçol - Moianès)

Castellterçol - Església de Sant Fruitós

Castellterçol - Església de Sant Fruitós (Foto: Albert Esteves, 2015)

Castellterçol - Església de Sant Fruitós (Foto: Alberto González Rovira, 2018)

Situació Plaça de l'Església
Tot i el seu origen romànic, l'actual església parroquial de Castellterçol és un edifici barroc, construït a començament del segle XVII, amb moltes ampliacions i modificacions posteriors. És un temple de tres naus, amb planta de creu llatina, i un campanar de planta octogonal coronat amb una balustrada. La portalada és rectangular, flanquejada per dues pilastres semicilíndriques que fan de suport d'un entaulament amb volutes, coronat amb una fornícula on hi ha la imatge del sant.

L'origen de la parròquia és anterior a l'any 964. L'any 1130, juntament amb la seva sufragània de Sant Julià d'Úixols, va ser cedida al monestir de Santa Maria de l'Estany, el qual la va convertir en pabordia l'any 1406. Fins l'any 1850 els seus rectors s'intitularen pabordes (títol monàstic inferior al de prior).