Palau dels Marquesos d'Alòs (Can Talladella)
(Castellterçol - Moianès)

Castellterçol - Palau dels Marquesos d'Alòs (Foto: Albert Esteves, 2015)

Castellterçol - Palau dels Marquesos d'Alòs (3)

Castellterçol - Palau dels Marquesos d'Alòs (3) (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer de Barcelona, 2
Aquest palau va ser construït l'any 1674 per la família Talladella o Taiadella, que tenia un mas al poble veí de Castellcir. D'aquesta casa procedia Joan Baptista Talladella i Sardà, oficial de l'exèrcit austriacista que va haver d'exiliar-se a Viena, acabada la Guerra de Successió. Els seus successors, els Alòs, estarien, en canvi, compromesos amb els interessos borbònics i serien honrats amb els marquesats d'Alòs (1736) i de Dou (1880).

El casal, amb tres façanes, compta amb un portal ornamentat amb l'escut de la família Talladella, flanquejat per dos angelots. Quatre mènsules antropomorfes serveixen per sostenir el balcó principal. Són especialment remarcables les gàrgoles de fusta esculpida situades als angles del ràfec.