Casa Gallés (Casa Bricfeus o Casa Planella)
(Castellterçol - Moianès)

Castellterçol - Casa Gallés

Castellterçol - Casa Gallés (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Josep Gallés, 10-14
Edifici de dimensions notables que va pertànyer a les famílies Bricfeus, Planella i Gallés. Els Planella, barons de Granera, entroncaren amb els comtes de Llar i els barons de Maldà.

La casa inclou els estables, units a un pati i a un porxo obert, amb jardí al darrere. Està coberta amb teulada a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. Damunt la teulada s'aixeca una torratxa amb coberta a quatre vessants. El portal principal és adovellat, de mig punt, amb les dovelles motllurades. Conserva els finestrals del segle XVII, també motllurats i amb ampits sobresortits. En un d'ells hi ha la data de 1674.

De la casa Gallés són originaris el jesuïta Sebastià Gallés i Pujal (1812-1902) i el seu nebot Josep Gallés i Malats (1882-1920), ambdós notables pintors, especialment de temàtica religiosa. El segon reuní a la seva casa de Castellterçol una important col·lecció de peces arqueològiques i artístiques.