Església de Sant Quirze i Santa Julita
(Sant Quirze Safaja - Moianès)

Sant Quirze Safaja - Església de Sant Quirze i Santa Julita (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Quirze Safaja - Porta del cementiri

Sant Quirze Safaja - Porta del cementiri (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Quirze Safaja - Església de Sant Quirze i Santa Julita, pica baptismal

Sant Quirze Safaja - Església de Sant Quirze i Santa Julita, pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça de l'Església
L'església de Sant Quirze i Santa Julita va ser construïda al segle XI. Del primitiu edifici romànic n'ha sobreviscut només l'absis. El temple va ser refet al segle XVII, concretament entre els anys 1610 i 1649 (data aquesta última que figura inscrita a la portalada). Una quants anys després (1670-77) es va construir el campanar vuitavat. L'edifici, d'estil gòtic-renaixentista, consta de tres naus, les laterals cobertes amb volta de creueria. El portal és plenament renaixentista, amb pilastres de relleus geomètrics. L'entaulament, decorat amb tríglifs i mètopes de referència clàssica, està coronat amb un frontó triangular. Al costat de la porta, al pati de la Rectoria, hi ha una pica baptismal que ara fa de jardinera.

Darrera l'església hi ha un petit cementiri, on hi ha enterrat el poeta Màrius Torres. És interessant la seva porta, amb brancals de pedra i batents de forja, de 1890.