Sanatori de Puigdolena
(Sant Quirze Safaja - Moianès)

Sant Quirze Safaja - Sanatori de Puigdolena (Foto: Albert Esteves, 2015)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorAntoni Fisas Planas
Situació Camí de Puigdolena, ctra. 1413-B, km 7,700 7,7
Antic sanatori antituberculós, modernament convertit en centre d'educació especial. Va ser construït l'any 1933. El poeta Màrius Torres hi va estar ingressat a partir de 1935. Aquí hi va escriure la major part de la seva obra i hi va morir l'any 1942.

També hi van fer estada Josep M. Castellet i Antoni Tàpies. D'ell n'és aquesta descripció: El sanatori de Puig d'Olena estava situat en un indret solitari entre Centelles i Castellterçol, al cim d'uns turons, als quals s'arribava per una carretera sinuosa fistonada de pins avets. Era un edifici ben concebut, funcional, dels anys de la República. A la planta baixa hi havia unes sales d'estar i el menjador, molt alegres i assolellats, amb mobles de tub. Les habitacions eren al primer i segon pis en una sola banda d'un llarg passadís per tal que totes donessin de cara a migdia. Algunes eren individuals i tenien també la seva terrassa, separada de les altres amb una tarja de vidre a la part alta, però que no arribava del tot al sostre. D'altres habitacions eren dobles, triples o per a més persones i les terrasses corresponents eren també col·lectives. Sota d'aquestes es veia un jardí amb petits caminals i un camp de golf en miniatura. Més enllà s'estenia, en pendent, un panorama grandiós de boscos esponerosos, un veritable mar de vegetació que anava amb diverses ondulacions baixant i escampant-se cap a la vall.