Santa Coloma Sasserra
(Castellcir - Moianès)

Castellcir - Santa Coloma Sasserra i el Giol (Foto: Albert Esteves, 2015)

Castellcir - Santa Coloma Sasserra, cementiri

Castellcir - Santa Coloma Sasserra, cementiri (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí que continua la ctra. BV-1310
InterèsEspecial interès Interessant
Situada a l'extrem nord del terme municipal, al costat del mas del Giol. És una antiga església que ja apareix esmentada en un document de l'any 939 i que és consignada com a parròquia independent l'any 1060. per distingir-la de Santa Coloma de Centelles se la coneixia amb el nom de Santa Coloma "superior" o de ipsa serra, d'on deriva el nom actual de Sasserra.

Tot i el seu origen romànic, el seu aspecte actual respon a les modificacions efectuades els anys 1673 i 1820, que l'han desfigurat en gran mesura. S'hi van afegir les capelles laterals i la sagristia i va ser completament sobrealçada, inclòs el campanar. Aquest conserva, al seu tram inferior, arcuacions i lesenes pròpies del romànic llombard, del segle XI. També és visible l'absis original, construït al segle següent.

Originalment, constava d'una nau única, coberta amb volta de canó seguit, i capçada amb un absis semicircular. Al costat de tramuntana hi havia la torre campanar.