El Clascar (Castell de Bertí)
(Sant Quirze Safaja - Moianès)

Sant Quirze Safaja - El Clasca (Foto: 1969)

Sant Quirze Safaja - El Clascar, abans de la remodelació

Sant Quirze Safaja - El Clascar, abans de la remodelació (Foto: Jaume Biosca - Arxiu C.E.C.-, 1917)

Situació Bertí, accés des de la ctra. de Sant Quirze a Centelles
Necessita intervenció urgent
Antiga casa forta o castell, amb documentació des de l'any 1298. Podria tractar-se de l'antic castell del Bertí, esmentat l'any 978. Un tal Guillem Clascar està documentat l'any 1370 sota el domini de la família Centelles. Aquí va néixer el prevere i escriptor Pau Clascar. L'any 1615 pertanyia als comtes de Bell-lloc. Cap a començament del segle XX, quan era propietat dels Almirall, es va pretendre transformar el casal en un fantasiós castell, dominat per la seva torre de planta circular, però l'obra va quedar inacabada. A l'antiga masia, que encara conserva l'estructura original, s'hi van afegir tres cossos més, amb elements de tradició gòtica, alguns d'ells autèntics, i un finestral orientalista. Molts d'aquests elements han estat sostrets pel pillatge. Actualment presenta un aspecte gairebé ruïnós.

El paratge, situat a poca distància de l'església de Sant Pere de Bertí, i allunyat de qualsevol nucli urbà, és d'una gran bellesa. S'hi pot arribar per camins de muntanya des de diferents llocs. La via més aconsellable és la que surt de la carretera de Sant Quirze a Centelles. Entre els kms. 11 i 12 hi ha un camí a mà dreta que duu a Can Miqueló i a Sant Miquel Sesperxes. Seguint aquesta ruta uns 7 kms s'arriba al casal. És una pista de muntanya amb alguns trams estrets, que no presenta cap dificultat si es va a peu. És apta per vehicles 4x4 (o inclús turismes convencionals si es va amb molta precaució).