Sant Pere de Bertí
(Sant Quirze Safaja - Moianès)

Sant Quirze Safaja - Sant Pere de Bertí

Sant Quirze Safaja - Sant Pere de Bertí (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Bertí, accés des de la ctra. de Sant Quirze a Centelles, km. 11, cap a Cal Miqueló
L'església de l'antiga parròquia rural de Bertí està situada en un indret aïllat, adossada a l'antiga rectoria, al sector dels cingles de Bertí. Molt a prop hi ha el mas de Cal Magre i no gaire lluny la casa forta del Clascar. És esmentada a la documentació de Sant Miquel del Fai des de 1031. L'edifici actual es degué construir cap al segle XIII i es va modificar l'any 1437. La volta va ser reconstruïda l'any 1659. Té una sola nau, coberta amb volta apuntada. El portal és adovellat, de punt rodó. En època tardana es van afegir la sagristia i una capella lateral. El campanar de cadireta, de dos ulls, va ser ampliat com a comunidor. La rectoria annexa, ara habitatge de segona residència, té un gran portal adovellat, ornat amb un escut, i finestres emmarcades amb pedra. L'any 2000 s'hi va afegir un bonic rellotge de sol.