El Giol
(Castellcir - Moianès)

Castellcir - El Giol (Foto: Albert Esteves, 2015)

Castellcir - Roure monumental del Giol

Castellcir - Roure monumental del Giol (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí de Santa Coloma Sasserra, al costat de l'església
Segons Antoni Pladevall, l'actual masia del Giol, situada a tocat de l'església de Santa Coloma Sasserra, es va construir aprofitant els materials de l'antiga casa forta dels Santa Coloma, situada en un pujol proper. Això degué succeir a mitjan segle XVI. De fet, l'any 1547 hi ha un document en virtut del qual Peregrí de Santa Coloma arrenda una domus a Pere Giol, pagès originari de Centelles. L'any 1605, Antoni Giol va redimir la major part del pagament dels drets al successor dels Santa Coloma, Lluís de Corbera.

És una gran masia formada per tres cossos, reformada en èpoques diverses (el portal de la façana de llevant té la data de 1757 i una finestra la de 1767) encara en bon estat de conservació. Forma un conjunt amb l'església i el cementiri. Molt a prop hi ha el roure monumental del Giol, declarat oficialment Arbre Monumental de Catalunya.