Marfà
(Castellcir - Moianès)

Castellcir - Marfà

Castellcir - Marfà

Castellcir - Marfà

Situació Vall de la Golarda. Accés des de Moià o des de la Fàbrega
Marfà, antiga parròquia, és un enclavament de Castellcir, força separat del nucli urbà, accessible des de Moià, per un trencall del camí rural de Monistrol de Calders, o bé des d'un camí que surt del molí de la Fàbrega (uns 5 kms en tots dos casos). En aquest indret hi havia hagut el castell de Marfà (castrum Marphani), documentat des de l'any 939. Ara hi ha una masia, de dimensions notables, amb galeries de grans arcades, propera a l'església de Sant Pere de Marfà.

Aquest mas ha tingut gran rellevància al llarg de la història. Va ser quarter d'Antoni Desvalls, marquès de Poal, en la seva lluita contra els borbònics, l'any 1714. Al segle XIX, durant la Guerra del Francès i les carlinades, va ser refugi dels habitants de Moià en moments de perill. Justament en una escomesa carlina va morir Isidre Marfà, l'hereu del mas. Després va passar als Rocafort i als Torrents.