Castell de Granera
(Granera - Moianès)

Granera - Castell

Granera - Castell

Granera - Castell (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

Situació Barri del Castell. Ctra. BV-1245
El lloc de Granera està documentat des de l'any 958 i el castell és esmentat l'any 951 (castrum de Granaria). Inicialment va ser possessió de la casa comtal barcelonina i d'aquesta va passar al vescomte Udalard II pel seu matrimoni amb Guisla de Lluçà, vídua de Berenguer Ramon I. Després d'algunes infeudacions, l'any 1375 va anar a parar a mans del moianenc Pere de Planella. Va pertànyer a aquesta família fins que al segle XVI va ser venut als Despalau. L'any 1642 va ser venut a Jacint de Sala i Cervera, ciutadà honrat de Barcelona i l'any següent, per concessió de Felip IV, va esdevenir seu de la baronia de Granera.

El castell, situat a uns 830 metres d'altitud, té una planta allargada, irregular, adaptada al perfil de la roca. L'aparell conservat, força homogeni, sembla fruit d'una reconstrucció del segle XIV que aprofita estructures d'època romànica, visibles a la banda nord-est. Conserva diversos arcs rebaixats i finestres coronelles i el seu aspecte exterior presenta encara una imatge imposant, però l'interior es troba en estat ruïnós.

Com a curiositat, cal dir que cada any, a la diada de Reis, molta gent puja al Castell perquè es pot veure com el sol passa per dins la Roca Foradada de Montserrat.