La Manyosa
(Granera - Moianès)

Granera - La Manyosa (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

Granera - Creu de la Manyosa

Granera - Creu de la Manyosa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí que surt de la ctra. BV-1245, al km 6,1
Masia situada a l'esquerra del torrent de la Manyosa. Te el seu origen en una capella que, segons la llegenda, va ser enderrocada per Almansur al segle X. Al segle XII va passar a mans de l'orde del Temple. Al seu costat s'alçà un palau gòtic, ampliat durant el segle XVIII o començament del XIX (hi ha una finestra amb data de 1819). Cap a la fi d'aquell segle ja es trobava en estat ruïnós. Al anys vuitanta del segle XX se'n va fer una acurada restauració i modernament s'ha habilitat tot el conjunt per a l'activitat de turisme rural. També es va reconstruir la capella, dedicada a sant Hubert, d'una sola nau i amb un absis semicircular, l'interior de la qual forma part de les estances de la casa.