Cal Xarina
(Collsuspina - Moianès)

Collsuspina - Cal Xarina (Foto: Albert Esteves, 2016)

Collsuspina - Cal Xarina, interior

Collsuspina - Cal Xarina, interior (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Carrer Major, 30
InterèsEspecial interès Interessant
L'antic hostal de Collsuspina, que encara ara es dedica a la restauració, és l'edifici més antic i el més notable del poble. Va ser construït en un lloc estratègic, als peus de l'antic camí ral de Vic a Manresa, per iniciativa de Salvi Padrós, l'any 1550. Poc després va ser arrendat a Cebrià Armadans. Va ser el primer edifici de l'actual nucli urbà i, poc a poc, es van anar alçant altres cases al seu voltant.

És un edifici de planta rectangular i teulada a dues aigües, amb façanes de maçoneria remarcades amb cantoneres de pedra picada ben escairada. les obertures estan envoltades de pedra de qualitat, destacant les finestres d'arc conopial del pis principal i l'arc adovellat del portal, de bona factura. A una de les finestres de la planta baixa hi ha una inscripció en relleu on s'hi pot llegir ALEVADO SOIT LE TRÈS SAN SACREMENT AVE MARIAS (Lloat sigui el Santíssim Sagrament Ave Maria), en una curiosa barreja de francès i castellà. A la dovella clau del portal hi ha un escut amb el nom de Salvi Padrós i la data de 1550.