L'Espina
(Collsuspina - Moianès)

Collsuspina - L'Espina (Foto: Wikimedia Commons)

Collsuspina - L'Espina,escut a un portal

Collsuspina - L'Espina, finestra gòtica

Situació A 1'5 Km del poble direcció sud
És la masia més important del terme des del punt de vista històric. El nom del lloc on està situada, el Coll de l'Espina, és l'origen del nom del terme. Està documentat de l'any 923, quan es fa referència al lloc Spina, en el terme del castell de Tona.

El mas està format per un gran edifici que conforma l'habitatge i diverses construccions annexes, d'èpoques diverses. La façana principal compta amb dos portals adovellats, un d'ells ornat amb un interessant escut, dels segles XVI-XVII. Cal destacar el finestral d'arc conopial, de tradició gòtica, habitual al segle XVI, amb traceria calada i les impostes esculpides.