Cal Valeri
(L'Estany - Moianès)

L'Estany - Cal Valeri (Foto: Albert Esteves, 2016)

L'Estany - Casa de la plaça Major

L'Estany - Casa de la plaça Major (Foto: Albert Esteves, 2016)

L'Estany - Cal Valeri (Foto: Josep Salvany -Biblioteca de Catalunya-, 1912)

L'Estany - Cal Valeri (Foto: Eduard Royo, Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Situació Plaça Major, 4
És una de les cases més antigues del poble, construïda o reformada l'any 1562, segons es pot llegir a la llinda de la finestra principal, on hi ha també un escut amb unes inicials molt desgastades. Destaca especialment el portal adovellat, amb dovelles llargues i estretes. La casa sobresurt de la línia de carrer i sembla que en algun moment la seva alçada va ser rebaixada. Al llarg del temps ha estat hostal, carnisseria, casa de traginers... Sembla que havia estat fortificada. La casa del costat, a la banda de la plaça, també té una llinda datada, de la mateixa època (1572).