Restes de l'ermita de Sant Pere
(L'Estany - Moianès)

L'Estany - Restes de l'ermita de Sant Pere

L'Estany - Restes de l'ermita de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2016)

L''Estany - Sepulcre dels Postius (Museu del Monestir)

Situació Camí de Sant Pere
L'ermita de Sant Pere del Coll de la Crosa va ser erigida cap a l'any 1485 per iniciativa del canonge cambrer del monestir de Santa Maria de l’Estany, Pere Tarrós. Al segle XVII en tenien cura els hereus del Mas Postius (al municipi veí de Muntanyola), propietaris també del Mas de la Crosa. Al Museu del Monestir es conserva una làpida sepulcral de Bernat de Postius que estava situada davant de l'altar de la capella. Es degué enrunar, per causes desconegudes, entre els segles XVII i XVIII. Sabem que l'any 1740 ja no tenia culte. Es conserva només l'arrencada dels murs, que modernament han estat consolidats i el seu entorn s'ha adequat per facilitar la visita.