Font Vella o de les Eres
(L'Estany - Moianès)

L'Estany - Font Vella o de les Eres (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

L''Estany - Font Vella o de les Eres (2)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Travessia de la carretera C-59 - Carrer Barcelona, s/n
La font de les Eres va ser construïda l'any 1756. El nom de font Vella es va popularitzar quan es va construir una nova font, la font del Prat, l'any 1882. Va ser promoguda pel degà de la catedral de Vic, Ferran Macià, administrador del monestir de Santa Maria de l'Estany.

Està situada per sota del nivell del sòl, la qual cosa va obligar a construir unes escales que en permetessin l'accés, protegides per murs de contenció fets de maçoneria. La font pròpiament dita està coberta per una volta de mig punt, damunt la qual hi ha una interessant llosa amb uns relleus al·lusius al seu promotor. En aquests relleus podem veure un cor sota un bonet de canonge, una mà envoltada de les lletres A,C,I,A (és a dir, el cognom del promotor, Ma-cià) i una torre que representa el monestir. A sota hi ha l'abreviatura del nom (Fernando) i el càrrec (degà) i la data de 1756.