Creu de terme
(L'Estany - Moianès)

L'Estany - Creu de terme (Foto: Francesc Blanch -Arxiu C.E.C.-, Inicis segle XX)

L'Estany - Creu de terme (Foto: Arxiu C.E.C., Inicis segle XX)

TipusCreus monumentals
Situació Ctra. de Moià a l'Estany, 1 km abans del poble
Situada al voral de la carretera, a poca distància del poble, segurament va ser construïda entre els segles XIV i XV per iniciativa del monestir de Santa Maria.

La creu de pedra es pot datar cap al segle XIV. Possiblement s'enlairà per iniciativa de l'abadia de Santa Maria de l'Estany. Va ser restaurada l'any 1954 per doctor Josep Maria Vilardell, propietari del molí del Grau.

És una de les poques creus medievals que es van salvar de la destrucció massiva de 1936. Consta d'un basament esglaonat damunt del qual es situa el fust octogonal que sosté el nus o capitell i la creu pròpiament dita. Al nus hi podem veure uns escuts desgastats amb carasses als angles inferiors. La creu mostra, com és tradicional, el Crist crucificat a una cara i la Verge amb el Nen a l'altra.