Escultura La Flama
(Barcelona | Vilapicina - Torre Llobeta - Barcelonès)

Barcelona - Escultura La Flama

Barcelona - Escultura La Flama (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

AutorRicard Vaccaro
Situació Cartellà / Costa Cuixart
La confluència dels carrers Cartellà i Costa Cuixart forma part de l'antiga riera d'Horta. "La flama" de l'escultor, pintor i dissenyador de joies Vaccaro (1946-2016) és una peça singular, una fita monumental, en un entramat urbà sense gaire caràcter dit els Quinze, ordenat urbanísticament per Rosa M. Clotas i Joan Llongueras. S'inaugura l'any 1999: casualment o no, són quinze metres i quinze tones d'acer en una llenca helicoïdal ascendent sobre un llenç d'aigua que al·ludeix a l'origen de la cultura. En el seu cim, dins d'una caixa, cartes, discos i llibres preuats per l'artista.

Juga amb la combinació d'acer inoxidable i acer corten, que amb el temps es rovella i pren una pàtina vermella, de flama.

Ricard Vaccaro es caracteritzava, a més, per estudiar l'emplaçament de les seves obres en diferents circumstàncies horàries i climàtiques per precisar al màxim el seu impacte. Amb abundant obra pública arreu de Catalunya, sobretot a Barcelona i al Baix Llobregat. Va fer nombroses peces en record de personalitats polítiques d'esquerra.